FIBRE PLUSFiber merupakan satu daripada 7 kelas makanan yang penting untuk proses PENYAHTINJAAN. Fiber biasanya terdapat dalam tumbuh-tumbuhan terutamanya batang tumbuhan dan juga bijrin. Fungsi fiber adalah untuk memastikan proses penyahtinjaan berjalan lancar. Kekurangan fiber akan menyebabkan berlakunya SEMBELIT.... Bagi mengelakkan sembelit dan sistem penghadaman berjalan lancar seorang dewasa secara purata memerlukan 25-30gram fiber sehari. Pengambilan fiber secara teratur dalam kuantiti mencukupi juga berupaya mengurangkan risiko KANSER KOLON...


Di fahamkan secara umumnya 1 daripada 3 individu mengalami masalah ketidaklancaran  pengbuangan atau sembelit. Lebih serius lagi ketika umur mencapai 40 tahun keatas dengan kadar nisbahnya 2 daripada 3 individu.

Pakar perubatan, Dr. John Harvey Kellog mendapati bahawa 90% daripada  penyakit disebabkan kolon yang tidak berfungsi dengan baik. Sehubung dengan itu, Persatuan Perubatan British telah membuat kajian dan mendapati tidak kurang daripada 179 jenis penyakit yang berpunca daripada kegagalan kolon berfungsi dengan baik. Pada tahun 1980-an, Sylvester W Graham menjadi terkenal kerana kejayaannya memperkenalkan pengambilan makanan pelawas. untuk menjaga kesihatan usus. Oleh hal yang demikian pakar perubatan telah menjalankan penyelidikan yang serius terhadap peranan fibre dalam kesihatan.

Tubuh kita bergantung sepenuhnya kepada zat-zat yang terkandung dalam makanan untuk melakukan segala aktiviti seharian. Kesihatan dan kebersihan usus menentukan keberkesanan penghadaman makanan, penyerapan zat-zat makanan dan proses-proses lain.

FIBRE DAN KESIHATAN USUS


Tahukan anda apa yang dikatakan dengan najis kronik ??? Najis kronik sebenarnya adalah sisa makanan yang tertinggal pada permukaan dinding usus. Lama-kelamaan ia akan berubah menjadi mendapan yang degil.


Adakah najis kronik memberi kesan kepada kita ???


Jawapannya YA!. Najis kronik yang termendap di dinding usus akan menghalang penyerapan zat-zat makanan  dengan berkesan. Pereputan sisa makanan yang termendap tadi akan menghasilkan toksik yang akan dilepaskan kedalam sistem peredaran darah. Selain itu juga, najis kronik boleh menjadi medan yang boleh membiakkan bacteria patogenik , yis, fungi, parasit, dan juga cacing atau protozoa yang boleh menghasilkan lebih banyak toksin ke dalam sistem peredaran darah dan seterusnya akan di bawa ke seluruhan organ organ seperti buah pinggang, hati dalam tubuh badan kita. Kitaran yang berulangan ini merupakan punca kepada pelbagai penyakit.Kesan yang paling ketara yang jelas kelihatan ialah kulit tidak bermaya, nafas berbau, badan berbau   dan lain-lain. Kolon yang bertoksin juga merupakan sebagai punca utama penuan.pramasa pigmentasi pada kulit yang dikenali sebagai “bintik penuan” kajian saintifik juga menunjukkan bahawa lebih 50% sistem ketahanan badan terletak pada usus

Apakah kaitan barah dengan najis kronik???


Daripada kajian Dr Hulda Clark, beliau mendapati fluks (fasiola hepatica) sejenis cacing dalam usus akan membiak dalam lapisan najis kronik. Semasa membiak, fluks akan menghasilkan sejenis bahan yang akan merangsang  proses pembahagian  sel yang tidak terkawal dan seterusnya menghasilkan barah.


Hati akan merembas asid hempedu untuk memecahkan lemak dalam usus. Pada masa yang sama akan bertindak balas dengan sesetengah bacteria dan menghasilkan bahan kimia. Apcholic dan J- methyl-cholenthrene yang boleh mengakibatkan barah. Laporan unit pendaftaran kebangsaan pada tahun 2002 mendapati bahawa seorang dalam setiap 5.5 warga Malaysia dijangka mengalami barah dalam jangka hayatnya.


Masalah kesihatan lain yang berkaitan rapat dengan  kolon bertoksik.


* Arthritis-sakit sendi dan sengal-sengal otot.
* Kuku dan rambut rapuh
* Tekanan darah meningkat
* Kelemahan mental-daya ingatan dan tumpuan yang lemah
* Peredaran darah kurang baik-tangan dan kaki sejuk
* Kerap kali sembelit atau cerit berit
* Mengidam makanan
* Kerap pening-pening lalat dan sakit kepala
* Kesakitan pada leher dan bahu
* Gejala putus haid-terasa putus haid
* Mudah marah dan murung
* Rendah tenaga syahwat
* Haid tidak menentu
* Rasa loya, betis dan kaki bengkak
* Masalah kulit-jerawat, akne, eczema, psoriasis


USUS YANG BERSIH ASAS KESIHATAN KITA !!!
 1. Adakah anda kerap kali terasa letih tanpa sebab yang nyata?
 2. Adakah berat badan anda kian meningkat dan bonjolan lemak terkumpul, terutamanya di bahagian perut?
 3. Adakah anda mengalami alergi kulit atau makanan?
 4. Adakah anda kerap mengalami masalah sembelit, diarea, perut berangin, kembung dan kesenakan?
 5. Adakah anda sering dijangkiti selsema setiap beberapa minggu, sakit kepala, sakit belakang, nafas berbau,tubuh cepat berbau, mental yang keliru?
 6. Adakah kulit anda kelihatan pucat, pudar dan tidak bermaya?
 7. Adakah anda tidur tidak nyenyak dan berasa penat tatkala bangun pagi?

SEKIRANYA ANDA MENJAWAB “YA” UNTUK MANA-MANA SOALAN DIATAS, KEMUNGKINAN BESAR ANDA MERUPAKAN SEORANG DARIPADA BERJUTA INDIVIDU YANG MENGALAMI KOLON BERTOKSIK SATU LAGI TANDA YANG MUDAH DI KENALPASTI IALAH KEBONJOLAN ABDOMEN KE HADAPAN.


FIBRE PLUS PERSADA

Mengandungi dua jenis fibre iaitu fibre larut dan tidak larut serta mengandungi pelbagai jenis vitamin, galian dan asid amino. Fibre larut dan tidak larut yang terkandung dalam FIBER PLUS ialah:-

Roselle
 • Diuretik semulajadi, membantu penyingkiran toksin dalam badan.
 • Membantu pergerakan peristalsis usus, merendahkan kemungkinan untuk mengidap sembelit.
 • Mengurangkan kepekatan darah, memperbaiki peredaran darah dan merendahkan tekanan darah.
 • Mengandungi penyejuk semulajadi, asid sitrus membantu menenangkan dan menurunkan suhu badan.
 • Mencantikan kulit, mengurangkan masalah jerawat dan masalah kulit.

Lime
 • Mengandungi galian-galian dan vitamin terutama vitamin A.
 • Mengandungi asid sitrik yang boleh mengurangkan lemah badan dan menguruskan badan, melegakan perut dan memudahkan penghadaman.
Ginger
 • Bertindak sebagai pemanas badan, salap, julap, pembuka selera makan, dan juga penawar yang baik untuk memulihkan pelbagai penyakit seperti batuk, selsema dan muntah.
 • Muntah, cirit -birit, radang sendi, senak perut, mabuk laut, kolik, kolera, asma, sakit kepala, dan juga aneroksia.


Psyllium Husk
 • Fiber tumbuhan.
 • FDA-mengurangkan risiko penyakit jantung.
 • LDL-mengurangkan kolestrol tidak baik.
 • Membaiki tahap gula bagi pesakit diabetes.
 • Bagus bagi pesakit sembelit.

CARA FIBER PLUS BERTINDAK MENYINGKIRKAN TOKSIK